KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHDunne ontlasting

De spieren rond de dikke darm kunnen zich soms zo ontspannen, dat de darm kan uitzetten. Het resultaat is een opgeblazen gevoel. Van de andere kant werken de spieren rond de dikke darm soms ook te snel. Dat betekent dat de darm geen vocht en geen zouten uit de darminhoud kan opnemen. Met als gevolg: diarree. Door het medicijn 'loperamide' te gebruiken kunnen de sterk voorstuwende bewegingen van de darm worden verminderd.

Diarree is buikloop met ontlasting van hoofdzakelijk dunne, brijige tot waterige consistentie, die soms met slijm vermengd is en die gepaard gaat met de noodzaak om meerdere malen achterelkaar dringend naar het toilet te moeten gaan. Bij kinderen is de meest op de voorgrond tredende oorzaak van diarree het drinken van vruchtensappen. Bij volwassenen is deze gelegen in een besmetting met het Norovirus, ofwel met het Rotavirus. Een veel voorkomende oorzaak van diarree is ook gelegen in de inname van water, of de inname van voedsel, wat ieder voor zich ofwel besmet is met infectieuze bacteriën, ofwel met infectieuze parasieten. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan ook diarree tot gevolg hebben. Dat komt met name voor als er bepaalde darmbacteriën door die medicijnen worden vernietigd. De medicijnen zullen dan het normale evenwicht tussen de verschillende soorten darmbacteriën kunnen gaan verstoren. Veel medicatie doodt ook de goede bacteriën in het lichaam. Dat verstoort de bacteriebalans in de darmen en kan diarree ten gevolge hebben. Als dat zich vóórdoet, is daar wel een oplossing voor voorhanden. Bij de apotheek kan men wel een bacterieflora voor de darmen verkrijgen. Daarmee zal men de darmgezondheid kunnen herstellen. In het geval dat men lactose-intolerant is, zal men er dan wel op moeten gaan letten dat aan dat medicijn geen lactose als vulstof is toegevoegd. Want in dat geval zou men 'van de regen in de drup vallen'. Men kan in dat geval immers de lactose die daar in zit, niet verdragen.

Als men bekend is met lactose-intolerantie en men er vanwege die kwaal erg op let dat men geen producten inneemt waar lactose in zit, kan men toch ineens last krijgen van diarree-verschijnselen. Die betreffende diarree-verschijnselen zal men dan mogelijk niet kunnen weten te duiden. Dat gegeven kan die mensen dan voor een moeilijk op te lossen puzzle doen staan. Maar als zij eenmaal goed beseffen dat lactose-intolerantie met gluten-allergie gepaard kan gaan, zal men kunnen gaan beseffen dat men óók meer op het voorkómen van de inname van gluten zal moeten gaan letten. En hoewel men het misschien niet zou gaan verwachten, maar ook speltbrood kan wel degelijk gluten bevatten!

Sommige kunstmatige zoetstoffen, zoals sorbitol en mannitol kunnen bij mensen ook de oorzaak zijn van diarree. Een grote dosis sorbitol kan zulke ernstige diarree veroorzaken, dat dit ondermeer uitdroging tot gevolg kan hebben. Mannitol veroorzaakt zelfs nóg sneller diarree dan sorbitol. Als zoetstof is dat nu echter niet meer in gebruik. Maar wel als verdikkingsmiddel en als vochtstabilisator.

Sommige aandoeningen aan het immuunsysteem, aan de maag en/of aan de darmen kunnen ook diarree ten gevolge hebben. Wat dat betreft moet men bijvoorbeeld denken aan de ziekte van Crohn, aan colitis ulcerosa, of aan een spastische colon (bij het prikkelbare darmsyndroom).

Ook voedselvergiftiging speelt een rol bij het vóórkomen van diarree. Er zullen daarbij giftige stoffen in het eten en/of het drinken aanwezig zijn. Die stoffen worden vaak geproduceerd door bacteriën en/of door schimmels. Deze giftige stoffen kunnen ontstaan als men voedsel op een verkeerde manier bewaart.

Ook kan er bij diarree sprake zijn van voedselinfectie. Een voedselinfectie ontstaat door het eten van voedsel met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, hetzij parasieten, hetzij virussen. Van een voedselinfectie kun men zich erg akelig voelen. Er kunnen verschillende bacteriën voor verantwoordelijk zijn.

Vreemd genoeg kan diarree ook zijn oorzaak vinden in langdurige spanning, of stress. Symptomen hiervan zijn ondermeer: een droge mond; versnelde hartslag en aangespannen lichaamsspieren. Het is een vorm van spanning die in heel het lichaam is te voelen.

En verder is een vezelarm voedingspatroon verdacht voor het optreden van diarree. Dat betreft een voedingspatroon wat, heel eenzijdig, slechts uit bijvoorbeeld de volgende soorten etenswaren en/of dranken bestaat:

Wanneer men diarree heeft, moet men altijd goed beducht zijn op uitdrogingsverschijnselen. Door de aard van de ontlasting bij diarree raakt men namelijk veel vocht kwijt. Het is dus zaak, om in geval van diarree, goed te letten op het binnenkrijgen van voldoende vocht. Mocht men op zeker moment tekenen van lusteloosheid bij zichzelf waarnemen, dan zal men als de wiedeweerga actie moeten ondernemen om meer vocht in te nemen. Want dat is dan een ernstig symptoom van vochttekort. Een ander symptoom van vochttekort kan gelegen zijn in een abnormale, donkere verkleuring van de eigen geproduceerde urine.

N.B.

De binnenkant van de maag en de darmen en van alle andere uitwendige lichaamsholten (zoals de mond; de keel; de longen; de longwegen; de vagina en de glans) is met een laag van cellen bekleedt, die mucosa wordt genoemd. Het is een dunne laag van cellen, die in staat is om mucus te produceren. Als de in de darmen aanwezige mucosa door storende invloeden uit zijn normale doen is geraakt, kan deze zijn normale functie niet goed verrichten. Dat kan in dat betreffende lichaamsdeel dan ondermeer tot diarree leiden. De storende invloeden die wat dat betreft mogelijk van belang zijn, zijn buiten de besmetting met ziekteverwekkende stoffen om, de blootstelling aan koud eten en drinken, of aan veel eten en drinken.

N.B.

Bètaglucanen zijn oplosbare vezels die veel vocht opnemen in de darmen. Oplosbare voedingsvezels zitten vooral in groenten, fruit en peulvruchten. Ook neemt men bij deze kwaal wel psylliumvezels met weinig water in, zodat dit medicament zich aan zo veel mogelijk vocht in de darmen kan binden. De wand van de dikke darm onttrekt normaal gesproken vocht uit de ontlasting, maar dit gebeurt niet bij diarree. De darmen scheiden dan zelfs lichaamsvocht af. Wil je de diarree stoppen, neem dan haverzemelen of tarwezemelen in. Deze werken goed voor de spijsvertering, evenals geraspte appel met Ceylon kaneel.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.