KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHDe veelzijdigheid van het wandelen.

Waarom zou men toch warempel gaan wandelen?....De lichaamsbeweging die men opdoet door een eind te gaan wandelen, is uitermate belangrijk voor de gezondheid van mensen. En als sport is het dermate laagdrempelig dat bijna iedereen deze sport bijna overal en op bijna ieder uur van de dag kan gaan uitvoeren. Dat maakt dat wandelen als sport een populaire keuze is. Wandelen betekent in feite het bezig zijn om zich te voet voor het plezier, of voor de sport voort te bewegen. Het woord "wandelen" suggereert min of meer dat men deze sport met plezier en in een rustig tempo uitoefent. Maakt men een wandeling waarbij men duidelijk sneller en niet zozeer alleen voor het plezier wandelt, dan spreekt men expliciet van "een stevige wandeling".

Buiten het gezondheidsbevorderende effect en het plezier dat men eraan beleeft zijn er nog best veel meer redenen die mensen kunnen doen besluiten om te gaan wandelen, dan alleen voor de eigen gezondheid. Door te wandelen verbrandt men ook de nodige calorieën, waarvan menigeen die in betrekkelijk welvarende levensomstandigheden leeft, beslist wel wat kan missen. Wandelen versterkt ook nog eens een flink aantal spieren in het lichaam. En het geeft, net als vele andere manieren van lichaamsbeweging een tevreden gevoel over jezelf. Wandelen schijnt mensen met depressieve gevoelens zelfs in bepaalde mate uitkomst te kunnen bieden. Hoewel hardlopen en huppelen daartoe mogelijk nog doeltreffender zijn. Wat het laatste (het huppelen) betreft: Ga maar eens een eindje huppelen, net zoals men dat vaak in de kindertijd wel deed. U zult zien dat dat direct een positief effect op het humeur heeft. In overdrachtelijke zin spreekt men niet voor niets over "huppelen van zielevreugd". Door te wandelen kan men, al evenzeer in overdrachtelijke zin gesproken, ook goed "zijn hoofd leeg maken". Dat is van grote waarde als men een tijdlang "teveel aan zijn hoofd heeft gehad". En als men dat dan door te wandelen heeft bereikt, bevordert dat ook nog eens het creatieve denkproces. Tijdens de wandeling zou men ineens goede ideeën kunnen gaan opdoen, of een oplossing kunnen gaan zien voor een probleem waarmee men worstelde. Als men niet in zijn eentje wandelt, maar met een of meerdere andere personen, kunnen de gesprekken die men dan bijna als vanzelf met elkaar voert, tot inspirerende invallen leiden. Door te wandelen komt men verder regelmatig op plaatsen waar men anders niet zo gauw zou komen. En het geeft ook een zeker rust over je gevoelens en belevenissen. In die zin kan men wandelen wel enigszins vergelijken met slapen. En net als bij het slapen het geval is, bevordert wandelen ook nog eens de gemoedsrust en de levenslust.

Maar goed, hoe moet iemand die nooit de gewoonte heeft gehad om regelmatig eens een eind te gaan wandelen dat nu gaan aanpakken? Als men altijd de gewoonte heeft gehad om voor de dagelijkse verplaatsingen maar even gauw de auto (of de fiets) te pakken, is een wandeling van slechts een kilometer heen en een kilometer terug, zelfs al veel gevraagd. Niet in het minst ook omdat het voor het gevoel ook zoveel tijd in beslag neemt. Maar als men zich realiseert dat het te voet afleggen van die hiervoor genoemde afstand (wanneer men even flink doorstapt) slechts 20 minuten hoeft te duren, hoeft dat toch geen al te groot probleem te zijn. Want wat doet men anders zoal in twintig minuten. Even rustig twee kopjes koffie drinken? De warme maaltijd gebruiken? Een brief lezen? Een bad nemen? Een telefoongesprek voeren met een goede vriend, of met een goede vriendin? Voor dat alles is toch ook gemakkelijk tijd te vinden? Dus ook hier moet al evenzeer gemakkelijk tijd voor gevonden kunnen worden. "Ja maar", zult u zeggen, "wandelen moet men toch, als het goed is, iedere dag opnieuw weer doen? En dat neemt dan in de loop van de tijd, bij elkaar opgeteld, wel heel veel van mijn kostbare tijd?" Ja dat is waar, maar men moet dan ten eerste afstappen van de idee-fixe dat het bij voorbaat noodzakelijk zou zijn om iedere dag een eind te gaan wandelen. Als men let op de signalen die men van zijn eigen lichaam krijgt, kan men goed aanvoelen wanneer dat wel en wanneer dat niet noodzakelijk zou zijn. Wanneer u op een dag een uur of zes achter de computer heeft gezeten, of ander zittend werk heeft gedaan, zal uw lichaam u wel laten weten dat het behoefte heeft aan lichaamsbeweging. Maar als u bijvoorbeeld net een paar uren achterelkaar bent wezen winkelen, of de tuin in orde heeft gebracht, is het niet al te noodzakelijk meer om die dag ook nog eens te gaan wandelen. Als u gaat wandelen, moet u daar (kortom) behoefte aan hebben en het met plezier gaan doen. De tweede reden dat het wel mee valt met de tijd die met wandelen verloren lijkt te gaan, is dat men na de wandeling veel minder tijd kwijt zult blijken te zijn met lang onderuit hangen om uit te rusten van de vele dagelijkse beslommeringen.

Een wandeling van twintig minuten is niet veel, maar wel verfrissend. Als u echter de behoefte voelt om langer te gaan wandelen, dan kan dat uiteraard wel. En dat is dan ook wel verstandig om te doen. U zult dan gaan bemerken dat men toch vrij gauw een heel eind wegwandelt. Stel dat tien kilometer bij uw woonplaats vandaan een stad, ofwel een andere stad, gelegen is. U zou daar dan in principe in twee uren gemakkelijk heen kunnen gaan lopen. Dat is goed te doen, ware het niet dat u normaal gesproken ook weer terug naar huis zou moeten lopen. Daar moet men dan wel rekening mee gaan houden. Maar de gedachte dat u daar in twee uren heen zou kunnen gaan lopen, zal u mogelijk verbazen. Tenminste als u anders al niet de gewoonte heeft om veel te lopen. Maar bij een lange wandeling zult u wel met een aantal extra zaken rekening moeten gaan houden. Namelijk met zaken waaraan u voor een korte wandeling van twintig minuten niet zo hoeft te gaan denken. Dat zijn de volgende zaken:

Een groot voordeel van wandelen is, dat de hoofdpijn die men eventueel heeft, tijdens het wandelen minder scherp naar voren komt. Door het maken van een wandeling zal men zich dan, tenminste tijdelijk, wat beter kunnen gaan voelen. Het inademen van de frisse lucht tijdens een wandeling, is een factor die daar ongetwijfeld aan bijdraagt.

Bent u een nachtwandelaar, dan is het niet onverstandig om een zaklampje, of een zogenaamde knijpkat mee te gaan nemen. Bijna nooit is het 's nachts dermate donker dat u die voor uw zicht om te lopen nodig zult hebben, behalve tijdens zwaar bewolkte weersomstandigheden en in het bos. Maar toch, er kan altijd iets gebeuren waarvoor u juist wel meer zicht nodig hebt. Om de laatste reden is, bij een dergelijke wandeltocht, ook het meenemen van een goed opgeladen mobiele telefoon "een must". Een wandeltocht tijdens de nacht kan bijzonder enerverend zijn. Men kan natuurlijk minder goed de omgeving waarnemen, maar men hoort en ruikt wel veel scherper. En de rust van een stille nacht kan een overweldigende ervaring zijn, met name bij windstil weer. Als u op zeker moment erg veel behoefte krijgt aan slaap, en als u dan toch meent door te moeten gaan wandelen, dan doet er zich echter wel een onverwacht risico voor. Want u zou dan tijdens het wandelen in slaap kunnen vallen. In die zombie-achtige toestand zult u zeer zeker wel flink door kunnen blijven lopen, maar u mist dan wel (net als bij wandelen in dikke mist) uw normale goede oriëntatie op uw omgeving.

Voor informatie over het gebruik van gewone wandelstokken en het gebruik van Nordic Walking wandelstokken klikt u op de voorgaande link.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.