KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHZware hoofdpijn door progesterontekort

Als mannen last hebben van migraine-achtige hoofdpijn, doordat zij behept zijn met een tekort aan het hormoon progesteron in hun bloedbaan, dan is dat een opmerkelijk gegeven. Want progesteron staat algemeen bekend als het zwangerschapshormoon. Het zorgt ervoor dat de eventuele zwangerschap van een vrouw in stand blijjft. En mannen hebben dat dus niet nodig, zou men denken. Toch is dat wel degelijk het geval. Mannen kunnen voor hun gezondheid niet zonder dit schijnbaar zo typische vrouwelijke hormoon.

Maar progesteron wordt door het 'corpus luteum' in de bloedbaan afgegeven, zult u mogelijk zeggen. En dat corpus luteum (meervoud corpora lutea) is een tijdelijke endocriene structuur op de ovaria van zoogdieren en mensen. Het is bij die dieren, en bij de mens, verantwoordelijk voor het onderhoud van het endometrium. De functie van progesteron is het endometrium dikker te laten worden en zo voor te bereiden op de nidatie van de bevruchte eicel. 'Het is dus wel zeker een typisch vrouwelijk hormoon!', zou u nu kunnen gaan zeggen. 'Hoe kan het dan bestaan dat er bij sommige mannen een tekort aan dat hormoon voorkomt?

Progesteron wordt bij vrouwen dus door het 'geel lichaam' geproduceerd en in de bloedbaan afgegeven. Maar bij mannen komt een dergelijke structuur niet voor. Toch komt er ook bij mannen idealiter een geringe hoeveelheid progesteron in de bloedbaan voor. 'Waar komt dat dan vandaan?', zou men kunnen gaan vragen. Bij zowel vrouwen als mannen wordt er normaliter ook een geringe hoeveelheid progesteron in de bijnierschors geproduceerd. En bij mannen ook nog in de testes. Bij vrouwen valt die hoeveelheid in het niet bij de hoeveelheid die in de 'corpora lutea' wordt geproduceerd. Maar bij mannen is die hoeveelheid wel degelijk van niet-verwaarloosbare importantie. Want wanneer er sprake is van progesterondeficiëntie bij mannen zullen zij te maken krijgen met een vervelende, migraine-achtige vorm van hoofdpijn.

Mannen waarbij men aan progesterondeficiëntie moet gaan denken zijn overigens vrij eenvoudig te onderscheiden van mannen waarbij dit probleem niet speelt. Want bij mannen waarbij dit gezondheidsprobleem zich voordoet, is de huid van de elleboog typerend ruw. De huid heeft dan een korrelige en rasperige textuur.

Bij vrouwen waarbij sprake is van progesterondeficiëntie spreekt men over het algemeen van oestrogeendominantie. De hoeveelheid oestrogeen in het bloed van die vrouwen is dan problematisch veel hoger dan de hoeveelheid progesteron. De relatieve progesterondeficiëntie bij die vrouwen heeft dan te maken met de grote overvloed aan oestrogeen in hun bloed. Of het heeft dan te maken met met een verminderde progesteronaanmaak door het achterblijven van de ovulatie na het climacterium. Of het heeft dan te maken met met een verminderde progesteronaanmaak door het 'polycysteus ovarium syndroom'. Bij een ander vruchtbaarheidsprobleem (te weten: 'chronische nymphomanie') wordt het teveel aan androgenen, dat daarbij wordt gevormd, omgezet in oestrogenen. Met als verder gevolg het ontstaan van oestrogeendominantie. Eén van de te verwachten gevolgen van de relatieve progesterondeficiëntie waarvan sprake is bij oestrogeendominantie, is de kwaal 'migraine' (zie onder). Ook het 'premenstrueel syndroom' zal zich dan als gevolg daarvan voor kunnen gaan doen, met alle lastige symptomen van dien. Bij jonge vrouwen in de puberteit komt ook oestrogeendominantie voor, met name rond de maandstonden. En voor het overige hebben die vrouwen dan vaak last van pijnlijke en gespannen mammae, door de werking van het '4-OH oestron'. Een situatie die vergelijkbaar is met de situatie die voorkomt bij de afwijking chronische nymphomanie. Het teveel aan androgenen wordt daarbij omgezet in oestrogenen. Met als gevolg het ontstaan van oestrogeendominantie.

'Maar wat zou men nu eigenlijk kunnen doen wanneer men geconfronteerd is geraakt met migraine-achtige hoofdpijn als gevolg van een progesterontekort in het bloed', zou men kunnen gaan vragen. 'Er zijn allerlei verschillende progesteroncrèmes in de handel. Dus wat is er gemakkelijker dan een dergelijke crème te gaan kopen en daarvan van tijd tot tijd een lik op de eigen huid te gaan smeren?', zou men allicht kunnen gaan denken. Dat is uiteraard waar, maar bedenk wel dat progesteron een hormoon is wat in de juiste hoeveelheid een goede invloed op de gezondheid en/of de vruchtbaarheid zal hebben, maar als de hoeveelheid die men van dit middel gebruikt buitenproportioneel groot is, zou dit weleens heel onverwachte consequenties voor de gezondheid en voor de vruchtbaarheid kunnen gaan hebben. Het is dus beter hiervoor een arts te benaderen. Een arts namelijk die ten aanzien van het gebruik hiervan over de juiste kennis beschikt. Vooral vrouwen moeten wat dat betreft uitermate voorzichtig zijn. Het evenwicht tussen de verschillende hormonen is met name bij vrouwen een nogal delicate kwestie.

Mensen die zich 'for the time being' willen gaan verdiepen in andere mogelijke oorzaken van hun hoofdpijnprobleem, ofwel van hun migraineprobleem, kunnen daartoe op de volgende links gaan klikken: hoofdpijn, dan wel: migraine.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.