KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCHVoor hoofdpijn zijn veel verschillende oorzaken

De oorzaken van hoofdpijn zijn zo divers dat de oorzaak voor een specifiek geval van hoofdpijn door iemand anders, dan de patiënt zelf, nauwelijks valt te duiden. Slechts de patient zelf weet exact welke levensstijl hij er op na houdt; welk eten hij heeft gegeten; welke drank hij heeft gedronken en hoe zijn welbevinden is. En dan nog is het ook voor hem, of haar, vaak nog moeilijk om precies aan te geven wat in dat specifieke geval precies de oorzaak van zijn, of haar, hoofdpijn zou kunnen zijn. Er zijn mensen die (naar het schijnt) maar raak kunnen leven zonder ooit hoofdpijn te krijgen, terwijl anderen zo gevoelig voor hoofdpijn zijn dat zij er vrijwel dagelijks aan lijden. Voor deze laatsten is het een last om steeds maar weer opnieuw na te gaan wat nu toch weer de oorzaak van hun hoofdpijn zou kunnen zijn. Iedere kleine verandering in hun leven, of in de inname van voedsel of dranken, lijkt bij hen tot hoofdpijn te kunnen leiden.

Eén van de oorzaken van hoofdpijn die bij hen tot hoofdpijn zou kunnen leiden, is spanning. Het hogere lichamelijke of psychische spanningsniveau, waarvan hierbij sprake is, kan aanleiding zijn tot spanningshoofdpijn. Hoewel niet alle spanningshoofdpijn zijn oorzaak vindt in een toegenomen ervaring van lichamelijke of psychische spanning, of van stress. Maar spanningshoofdpijn vindt ook wel zijn oorzaak in gespannen spieren in de nek, of in het achterhoofd. Dit is een van de oorzaken van wat men cervicogene hoofdpijn noemt. Bij alle vormen van spanningshoofdpijn kunt u een gevoel hebben dat u een strakke band om het hoofd heeft. Als u met teveel lichamelijke of psychische spanning wordt geconfronteerd, is daar zeker iets aan te doen. Want deze oorzaak van spanningshoofdpijn is goed te bestrijden. Namelijk door iedere dag een aantal momenten, tussen uw drukke werkzaamheden door, "in te gaan bouwen" van volledige, lichamelijke en geestelijke ontspanning. Zoek een plekje waar u een tijdlang ongestoord kunt blijven zitten of liggen, ga enkele keren zowel diep inademen als volledig uitademen en concentreer u daarna goed op het ontspannen van iedere denkbare spier in uw lichaam. In eerste instantie zult u hier mogelijk met enige tegenzin aan gaan beginnen, maar al gauw zal blijken dat het in feite iedere keer weer een waar genoegen is om de toestand van volledige ontspanning mee te maken. 'ja maar!', zult u dan kunnen gaan zeggen, 'dat kost mij veel teveel tijd'. Goed, maar u wint er ook tijd mee terug, want als u eenmaal goed ontspannen bent geraakt, zult u daarna sneller en geconcentreerder uw werk kunnen uitvoeren.

Als u tijdens uw hoofdpijn spanning in uw nek en/of in uw schouders ervaart, zal uw hoofdpijnprobleem slechts tijdelijk verdwijnen na de inname van een normale pijnstiller als paracetamol, aspirine of ibuprofen. Dit hoofdpijnprobleem kan wel goed worden opgelost door uw schouders en uw nek door een fysiotherapeut te laten behandelen, maar dit probleem is ook heel goed op te lossen door middel van de oefeningen die u door het aanklikken van de link spanningshoofdpijn naar voren zult kunnen weten te halen.

Mocht u hoofdpijn hebben die helemaal bovenin uw hoofd is gesitueerd (ter plekke van uw kruin), dan kan ook dat met cervicogene hoofdpijn te maken hebben. Maar als u daarbij ook nog eens last heeft van tinnitus (oorsuizen), bedenk dan dat het verstandig is om uw bloeddruk eens te laten opmeten. Dit kunt u het beste door uw huisarts laten doen, opdat er niet teveel tijd verloren gaat eer u een remedie zou kunnen krijgen aangeboden. Hypertensie is namelijk een kwaal waarmee u niet te lang zult moeten gaan omlopen.

Een onverwachte oorzaak van hoofdpijn die veel gemakkelijker valt weg te nemen dan alle andere oorzaken van hoofdpijn, is de hoofdpijn die veroorzaakt wordt door dorst. Als u zeer weinig drinkt, zult u op zeker moment uw behoefte aan drinken niet meer goed waarnemen. Maar u zult dan wel hoofdpijn krijgen, hoofdpijn die dus het gevolg is van het feit dat u te weinig drinkt. Als u zich dat eenmaal realiseert en u gaat weer meer drinken, zult u bemerken dat uw hoofdpijn verdwijnt en dat uw dorst zich weer gaat manifesteren. Dit laatste ondanks het feit dat u kort tevoren weer iets heeft gedronken. En als u vervolgens uw vochttekort heeft aangevuld door het drinken van minstens twee glazen water, zult u zo langzamerhand ook nog eens bemerken dat u meer energie krijgt. De vermoeidheid, die met het vochttekort gepaard zal zijn gegaan, zal dan snel gaan afnemen.

Een mogelijke oorzaak van hoofdpijn, waar niet zo gauw aan zal worden gedacht, is de smaakversterker mononatriumglutamaat. Dat is de smaakversterker Ve-tsin die in Chinese restaurants veel wordt gebruikt. Maar die ook aan allerlei ander voedsel wordt toegevoegd. Vooral ook aan chips; chipito's; vleesproducten; koekjes; soepen; mixen; sausjes en kant-en-klaarproducten (E-nummer: 621). Vooral wanneer u last heeft van een soort hoofdpijn die het gevoel geeft dat er teveel bloed naar uw hoofd stuwt en die een erg ongenaam en benauwend gevoel geeft (en met vreemde tintelingen gepaard gaat), zou dit wel eens de oorzaak van uw hoofdpijn kunnen zijn. Glutamaat komt van nature in veel voedingsmiddelen voor, aangezien glutaminezuur een fundamentele bouwstof van een eiwit is. Voorbeelden zijn tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Mononatriumglutamaat zal overigens lang niet bij iedereen en niet in iedere hoeveelheid tot hoofdpijn blijken te gaan leiden. Daarom zal het ook niet meevallen om wetenschappelijk aan te tonen dat deze stof in uw specifieke geval de boosdoener van uw hoofdpijn zou kunnen zijn. Het lijkt erop dat het in dit geval om een allergische reactie op deze stof gaat, die slechts naar voren komt als de hoeveelheid die men er van binnenkrijgt bepaalde grenswaarden overschrijdt. De smaak umami, die door ve-tsin wordt opgewekt, wordt overigens ook niet door iedereen als lekker ervaren. Vooral niet als het in bepaald eten teveel overheerst. Het geeft een vrij vervelende zoute smaak aan een voedingsproduct waaraan het is toegevoegd. E-621 lijkt ook adhd-achtige klachten, duizeligheid en migraine te veroorzaken. Om te weten te komen of dit de oorzaak van uw hoofdpijnkwaal zou kunnen zijn, zou u eens een tijdlang de hierboven genoemde producten kunnen gaan mijden.

Hoofdpijn en dan met name ochtendhoofdpijn, kan ook ontstaan als gevolg van snurken. Als u vrijwel iedere ochtend met hoofdpijn wakker wordt, terwijl u er maar niet achterkomt wat toch de oorzaak van uw hoofdpijn is, zou het best eens aan uw eventuele nachtelijke gesnurk kunnen liggen. Omdat u zelf er doorgaans niets van merkt dat u snurkt, zal de hoofdpijn die door snurken wordt veroorzaakt "als een dief in de nacht" op u af lijken te komen. Snurken tijdens de slaap is bijzonder slecht voor uw gezondheid en uw welbevinden. En het gevolg ervan is onder andere ook dat u de volgende dag veel minder fit zult zijn. Het is niet zo eenvoudig om snurken te voorkomen en een advies welke volledig effectief zou kunnen zijn, kan ik u ook niet geven. Maar wel kan ik u de tip geven om voor het inslapen goed te gaan ontspannen, met name ook in het gebied van uw gezicht. Vooral de spieren in het mondgebied en de kaakspieren zijn wat dat betreft van belang. De oorzaak van uw nachtelijke gesnurk en uw hoofdpijn is soms ook gelegen in een verkeerde wijze van ademhaling. Als u tijdens uw slaap niet meestentijds rustig en ritmisch ademt, dan ademt u duidelijk verkeerd. Uw nachtelijk gesnurk, uw ochtendhoofdpijn en uw vermoeidheid zouden daardoor weleens kunnen worden veroorzaakt. Om dat te helpen voorkomen, zou u via deze link de informatie over ochtendhoofdpijn eens kunnen gaan bekijken.

Als uw hoofdpijn doorgaans optreedt nadat u intensief heeft gesport, zou dat wel eens te maken kunnen hebben met een tekort aan zuurstof wat er tijdens het sporten in uw hersenweefsel is ontstaan. Dat plotselinge en tijdelijke tekort aan zuurstof in de hersenen uit zich vaak pas de volgende dag als hetgeen men sportershoofdpijn zou kunnen gaan noemen.

Doet uw hoofdpijn zich met name op uw vrije dagen voor, dan zou dit wel eens weekendhoofdpijn kunnen zijn. Klik dan op de betreffende link in deze tekst.

Heeft u een zware vorm van hoofdpijn die niet, of nauwelijks, verdwijnt na inname van de normale pijnstillers als aspirine; paracetamol of ibuprofen, dan zou het wel eens migraine kunnen zijn. Klik dan op juist die betreffende link in deze tekst. Een hoofdpijn die slechts gedurende de werkingstijd van de ingenomen pijnstillers wordt verzacht, is de hoofdpijn als gevolg van Fe-deficiëntie. De anemie die hier het gevolg van is gaat niet alleen gepaard met een vervelende vorm van hoofdpijn, maar ook met een vreemde onrust en vermoeidheid. Om het eventuele ijzertekort in uw lichaam op te heffen, moet u beslist niet op eigen houtje gaan dokteren. Want daar is het medisch gevaar aan verbonden wat bekend staat als "ijzerstapeling". Nog een andere hoofdpijn die slechts tijdens de werkingstijd van de ingenomen en vrij verkrijgbare pijnstillers wordt verzacht, is de hierboven genoemde cervicogene hoofdpijn. Aan deze hoofdpijn ligt, zoals wij zagen, een te hoge tonus van de nekspieren ten grondslag. De bonzende vorm van hoofdpijn die sinusitus wordt genoemd, kan overigens ook slechts gedurende de werkingstijd van de normale pijnstillers worden onderdrukt. Bij deze specifieke oorzaak van hoofdpijn zal men ook een verstopte neus blijken te hebben.

Mocht u bemerken dat u steeds hoofdpijn krijgt nadat u een tijd daaraan voorafgaand stevig heeft gewandeld, dan wijst dat er allicht op dat u niet soepel genoeg heeft gewandeld. Wilt u checken in hoeverre uw manier van wandelen hoofdpijn zou kunnen veroorzaken, dan zou u eens een stel gehoorbeschermers op uw oren moeten gaan zetten. Als zou blijken dat iedere gezette stap dan in uw hoofd nabonst, zou u uit kunnen proberen in hoeverre dat bonsende effect vermindert door een andere (meer soepeler) manier van wandelen aan te gaan wennen. Bij iemand die aan het rennen is, kan men als buitenstaander soms duidelijk waarnemen dat hij of zij te zwaar loopt. Als u dat ziet, moet u er zich niet over verbazen dat diegene, ondanks zijn of haar goede lichaamsbeweging, een tijd later hoofdpijn blijkt te hebben. Bij een soepele manier van lopen maakt u goed gebruik van de heupen, zodat u geen voorover gebogen houding aanneemt. U loopt niet geforceerd snel en u laat uw armen ontspannen met uw benen mee bewegen. Bovendien let u er daarbij op dat u bij iedere stap op uw hakken landt en dat u vervolgens bij ieder stap uw voeten goed afrolt, dus vanaf de hak naar de tenen toe. Als u zich aldus bij uw wandeling voortbeweegt, zult u merken dat u als vanzelf betrekkelijk snel bent gaan lopen. Dus zonder dat u uw looptempo op geforceerde wijze bent gaan verhogen.

In grote tegenstelling tot het gegeven dat men door (stevig) te wandelen hoofdpijn zou kunnen krijgen, is het maken van een wandeling juist ook een slimme manier om met de vervelende ervaring van hoofdpijn om te gaan. Als u niet meer goed kunt werken van de hoofdpijn; als u zichzelf niet meer met leuke bezigheden weet te vermaken vanwege de hoofdpijn; als u vanwege de hoofdpijn niet meer weet hoe u moet zitten, noch hoe u moet liggen, dan is het maken van een wandeling vaak nog wel een goede mogelijkheid om zonder al te veel last de tijd door te komen. Merkwaardigerwijs lijkt de hoofdpijn tijdens het wandelen vaak min of meer weg te ebben.

Hoofdpijn kan ook een gevolg zijn van verhoogde spanning in de bindweefselstructuren die in de hals c.q de nek aanwezig is. Door de verhoogde spanning aldaar raken de zenuwen en de bloedvaten naar het hoofd en naar de armen enigszins ingeklemd. De verhoogde spanning in de bindweefselstructuren in de hals c.q de nek kan op zich een gevolg zijn van het feit dat de longen niet goed kunnen uitzetten bij de ademhaling. En dat kan weer een gevolg zijn van het feit dat het middenrif te gespannen is geraakt.

Als u 's ochtends met hoofdpijn wakker wordt en als die hoofdpijn na het opstaan de neiging heeft om te verdwijnen, dan heeft u het de dag tevoren mogelijk te druk gehad. Dat wil zeggen: drukker dan u redelijkerwijs aan kunt. En als u vrijwel iedere dag opnieuw met dezelfde soort hoofdpijn wakker wordt, dan heeft u het mogelijk ook iedere vorige dag gewoon te druk gehad. Het kan overigens best zijn dat uw collega's, in grote tegenstelling tot u, van dezelfde werkdruk geen enkel probleem ondervinden. Maar dat wil dan niet zeggen dat u daar geen last van zou kunnen ondervinden. Mensen zijn nu eenmaal heel verschillend. Een bepaalde hoeveelheid werk die de ene mens bij wijze van spreken met twee vingers in de neus prima gedaan krijgt, zal bij iemand anders al gauw teveel kunnen zijn. Mensen die hoofdpijn krijgen van een relatief grote hoeveelheid werk, zullen op de één of de andere wijze enige dispensatie moeten bekomen. Mocht dat betekenen dat zij daardoor ook iets minder kunnen worden beloond, dan zullen zij dat voor hun eigen gezondheid dienen te accepteren. Dat is dan niet anders!

Medici zijn vrij algemeen de mening toegedaan dat hoofdpijn ook de oorzaak van frequent gebruik van paracetamol kan zijn. De hoofdpijnklacht die men met de inname van paracetamol meent te kunnen bestrijden, zou dan juist ook wel eens door deze pijnstiller zelf kunnen zijn veroorzaakt. Als dat werkelijk en onomstotelijk wetenschappelijk juist zou zijn, is dat een gegeven waar men heel goed rekening mee moet houden bij het innemen van het medicijn paracetamol bij pijnklachten die zich (vrijwel) dagelijks voordoen. Maar vooralsnog lijkt enige relativering van het gevaar van het ontstaan van hoofdpijn door het gebruik van paracetamol wel op zijn plaats te zijn.

Bij hoofdpijn, of althans bij sommige vormen van hoofdpijn, kan men tijdelijk voor enige verlichting van de hoofdpijn zorgen door de pijn in gedachten niet te laten landen. Men moet dan het hoofd roerloos stil tegen de achterkant van de stoel (waarop men zit) laten rusten, of het hoofd in bed roerloos stil in het kussen laten liggen. En ondertussen moet men slechts zeer rustig en oppervlakkig gaan ademen. Wanneer men zich dan vervolgens ook in gedachten gaat concentreren op het niet binnen laten komen van het pijngevoel, kan men een tijdlang vrijwel verlost zijn van de pijn. Op overeenkomende wijze lukt dat ook wanneer men last heeft van zenuwpijn.

N.B. Als men nieuwsgierig is naar de invloed van de bovengenoemde Fe-deficiëntie bij dieren, dan kan men op deze link gaan klikken.

Vóór u besluit om een tip (die op deze site staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen op deze website te gaan lezen. Klik daarvoor op deze link.